Myszołów zwyczajny

Myszołów zwyczajny gnieździ się w Europie, w Azji i w Afryce. Buduje bardzo imponujące gniazda na wierzchołkach drzew. W locie można go rozpoznać po szerokich skrzydłach i krótkim ogonem z czarnymi paskami, który może szeroko rozpościerać. Posiada bardzo zróżnicowane ubarwienie. Jego grzbiet jest ciemnokasztanowy, brzuch jest białawy w brązowe cętki. Występują osobniki o bardzo ciemnym i bardzo jasnym ubarwieniu.

Poluje na otwartych przestrzeniach oddalając się od gniazda w czasie lęgów na kilka kilometrów. W czasie patrolu krąży wtedy nad ziemią i szybuje, co daje mu szerokie pole widzenia. Gdy wypatruje zdobyczy w powietrzu zdarza mu się zwisać na chwilę (przy silnych poziomych podmuchach) i trzepotać skrzydłami. Zdobycze łapie z ziemi, chwyta i zabija rozszarpując szponami. Nie goni i nie chwyta ptaków w locie.

Myszołów jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.